Ιδιότητες - Παραγωγή Αλουμινίου

Ιδιότητες - Παραγωγή ΑλουμινίουΟι χαρακτηρισμοί αυτοί είναι κάθε άλλο παρά τυχαίοι. Το αλουμίνιο έχει κάποιες ιδιότητες, πολύτιμες θα έλεγε κανείς που το καθιστούν ως το ιδανικό υλικό για τις κατασκευές οι οποίες με τη σειρά τους είναι ιδιαίτερα αποδοτικές, εξαιρετικά ποιοτικές, ανθεκτικές και λειτουργικές.

Χαρακτηριστικά

Το αλουμίνιο, σε σχέση με άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη δόμηση, είναι το πιο μοντέρνο υλικό. Μόλις στα μέσα του 20ου αιώνα άρχισε να χρησιμοποιείται και ειδικά στην Ελλάδα στην δεκαετία του 60.

Αυτό δεν είναι τυχαίο εφόσον διαθέτει πολύτιμα χαρακτηριστικά και ιδιότητες όπως:

  • Υψηλή ανθεκτικότητα απέναντι στην ατμοσφαιρική διάβρωση
  • Το αλουμίνιο δε μαγνητίζεται και δεν είναι τοξικό. Ακόμα και σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν καίγεται και δεν απελευθερώνει βλαπτικές ουσίες για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον
  • Διαθέτει καλές μηχανικές αντοχές, κυρίως αντοχή σε εφελκυσμό, διάτμηση και θλίψη.
  • Έχει μικρή θερμική διαστολή και οι αρχικές διαστάσεις του διατηρούνται ακόμη και έπειτα από πολλά χρόνια
  • Είναι πολύ καλός αγωγός του ηλεκτρισμού
  • Είναι υλικό που ανακυκλώνεται 100% χωρίς να χάνει καμιά από τις ιδιότητες του. Μάλιστα στη φάση της ανακύκλωσης απαιτείται μόνο το 5% της ενέργειας που απαιτήθηκε για την παραγωγή του.
  • Είναι εύπλαστο. Μπορεί να διαμορφωθεί σε κάθε σχήμα το οποίο διατηρεί αναλλοίωτο στην συνέχεια.
  • Παράγεται στην Ελλάδα από ελληνικό βωξίτη

Παραγωγή

Η ιστορία του αλουμινίου ξεκινάει το 1808, όπου ο Βρετανός Davy ανακάλυψε την ύπαρξη του μετάλλου.
Το 1854 ο Γάλλος Henri Saite-Claire Deville παράγει βιομηχανικά αλουμίνιο, για πρώτη φορά στην ιστορία.

Μία ράβδος αλουμινίου εκτίθεται στην Διεθνή Έκθεση των Παρισίων το 1855 μαζί με άλλα πολύτιμα μέταλλα.Το 1886 ο Γάλλος Paul Louis Toussaint Heroult και ο Αμερικάνος Charles Martin Hall,εφευρίσκουν την μέθοδο παραγωγής αλουμινίου μέσω της ηλεκτρόλυσης διαλύματος αλουμίνας.

Οι πρώτες εταιρίες παραγωγής αλουμινίου γεννήθηκαν το 1888 στην Γαλλία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ.

Το 1889 ο Αυστριακός Friedrich Bayer, εφευρίσκει τη μέθοδο παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων αλουμίνας από τον βωξίτη.Η ετήσια παραγωγή αλουμινίου το 1900 σπάει κάθε ρεκόρ, φτάνοντας τους 8 τόνους σε ετήσια βάση.

Αναλυτικά η παραγωγή του αλουμινίου ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία είναι:

Από την διαδικασία της Έλασης παράγονται τα πλατέα προϊόντα αλουμινίου (φύλλα, ταινίες και foil)
Από την διαδικασία της Διέλασης προκύπτει:

paragogiΤο Αρχιτεκτονικό προφίλ     για την κατασκευή κουφωμάτων 
Το Βιομηχανικό προφίλ       για οποιαδήποτε άλλη απαίτηση 

Etalbond®: ένα τεχνολογικά προηγμένο προϊόν του οποίου τα μοναδικά χαρακτηριστικά διευκολύνουν τη δημιουργική αρχιτεκτονική σχεδίαση. Το Etalbond είναι ένα πρώτης τάξης σύνθετο πλαίσιο, τύπου "sandwich", που αποτελείται από μη τοξικό πυρήνα πολυαιθυλενίου που είναι καλά κολλημένος ανάμεσα στην πρόσοψη λεπτού αλουμινίου και στα φύλλα επαφής. Ελκυστικό και ευέλικτο, είναι η απόλυτη λύση μεταλλικής επικάλυψης για εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες σε νέες κατασκευές και ανακαινίσεις (για επικαλύψεις κτιρίων, επιγραφές, σήμανση, δημιουργίας ταυτότητας δικτύου κ.α.)

< Προηγούμενο