Από την περίοδο που το αλουμίνιο πρωτοχρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή συστημάτων και κατ' επέκταση κουφωμάτων έχουν περάσει πλέον αρκετές δεκαετίες. Παρατηρώντας την εξέλιξη της χρήσης του αλουμινίου για την παραγωγή κουφωμάτων όλα αυτά τα χρόνια, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι η πορεία του ήταν εξαιρετικά ανοδική.
Χρόνο με το χρόνο το αλουμίνιο κέρδιζε την ελληνική και όχι μόνο αγορά γεγονός που οδηγούσε στην περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη των συστημάτων αλουμινίου. Φτάνοντας στις μέρες μας, τα στοιχεία καταδεικνύουν μία υψηλότατη χρήση του υλικού αυτού στην κατασκευή πορτοπαραθύρων και γενικότερα στον τομέα της οικοδομής και των κατασκευών.
Φυσικά το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα
της κυριαρχίας του αλουμινίου και ειδικά του ελληνικού αλουμινίου, ήταν
η χρησιμοποίησή του σε πλήθος κατασκευών στα πλαίσια των Ολυμπιακών
Αγώνων. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι πέραν της δόμησης, η
χρήση του αλουμινίου είναι ευρύτατη και σε πολλούς άλλους τομείς:
μεταφορές (αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική, σιδηρόδρομος κ.λπ.),
συσκευασία, ηλεκτρικές εφαρμογές, ιατρική.
Κάθε χρόνο πλέον, εκατομμύρια πόρτες και παράθυρα αλουμινίου
εγκαθίστανται σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο σε περιπτώσεις νέων κτιρίων όσο
και σε περιπτώσεις παλαιών.
Γιατί όμως το αλουμίνιο κατάφερε μέσα σε μικρό χρόνο ζωής σε σχέση με
άλλα υλικά να κατακτήσει την αγορά και να χαρακτηρίζεται ως το υλικό
των θαυμάτων στη δόμηση και όχι μόνο; Ως το υλικό του 20ού αιώνα;
Με γνώμονα την αισθητική, την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα το
αλουμίνιο είναι το ιδανικότερο υλικό για την κατασκευή των κουφωμάτων
σας.
Τα βασικά του πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα υλικά κατασκευής κουφωμάτων είναι:
Μόνωση
Οι πόρτες και τα παράθυρα με θερμοδιακοπή σε συνδυασμό με τα
κατάλληλα κρύσταλλα και λάστιχα, προσφέρουν υψηλή θερμομόνωση και
ηχομόνωση.
Ασφάλεια
Το αλουμίνιο ικανοποιεί τις απαιτήσεις των αρχιτεκτόνων για ένα δυνατό και ασφαλές υλικό. Για παράδειγμα, το αλουμίνιο σαν μέταλλο, δεν καίγεται και ως εκ τούτου, στους κανονισμούς πυραντοχής, κατατάσσεται σαν άκαυστο υλικό. Τα κράματα αλουμινίου τήκονται στους 650 οC περίπου (μια θερμοκρασία που επιτυγχάνεται μετά από μεγάλη διάρκεια παραμονής σε φωτιά). Αυτή όμως η συμπεριφορά, θεωρείται από τους ειδικούς σαν πλεονέκτημα. Οι οροφές βιομηχανικών κτιρίων και οι εξωτερικές επικαλύψεις, όλο και περισσότερο κατασκευάζονται από πάνελς λεπτών φύλλων αλουμινίου, που μπορούν να σχεδιασθούν έτσι ώστε να τήκονται κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης πυρκαγιάς. Με τον τρόπο αυτό, ανοίγει το κτίριο επιτρέποντας την διαφυγή του καπνού και της θερμότητας, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των θερμοκρασιών στο φέροντα σκελετό, ενώ παράλληλα διευκολύνεται η κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σαν αποτέλεσμα, ο φέρον σκελετός του κτιρίου μπορεί να σωθεί, αποφεύγοντας την ανάγκη για ανακατασκευή του κτιρίου από την αρχή ή την πλήρη κατεδάφισή του. Παράλληλα, στην πυρκαγιά, τα πάνελς αλουμινίου δεν εκπέμπουν επικίνδυνα αέρια καύσης.
Όταν απαιτείται μεγάλη ασφάλεια, σχεδιάζονται ειδικά πλαίσια από αλουμίνιο για παράθυρα και πόρτες που εξασφαλίζουν προστασία σε περιπτώσεις εκρήξεων, πυροβολισμών ή διαρρήξεων. Στις περιπτώσεις αυτές, ενώ το βάρος των τζαμιών είναι πολύ μεγάλο, το συνολικό βάρος της κατασκευής παραμένει σε χαμηλά επίπεδα εξ αιτίας της χρήσης πλαισίων από αλουμίνιο και έτσι διευκολύνεται η λειτουργικότητά τους.
Αντοχή
Το αλουμίνιο είναι υλικό που δεν φθείρεται με την πάροδο του χρόνου, εξασφαλίζοντας μεγάλη διάρκεια ζωής στο κούφωμα.
Επίσης είναι κατάλληλο για περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες και έντονη ηλιακή ακτινοβολία.
Τα προϊόντα αλουμινίου έχουν απεριόριστη διάρκεια ζωής. Γύρω μας συναντάμε πολλές αποδείξεις της ανθεκτικότητας του μετάλλου. Τέτοια γνωστά παραδείγματα είναι: τα φύλλα αλουμινίου που τοποθετήθηκαν πριν εκατό και πλέον χρόνια στην εκκλησία San Gioacchino στη Ρώμη, τα στοιχεία αλουμινίου που τοποθετήθηκαν στο Empire State στην Νέα Υόρκη το 1935 (είναι το πρώτο κτίριο όπου χρησιμοποιήθηκε ανοδιωμένο αλουμίνιο), ή το άγαλμα του Έρωτα που για ένα αιώνα βρίσκεται στο μέσον της πλατείας Piccadilly Circus του Λονδίνου. Όλα τα παραπάνω παραδείγματα βρίσκονται σε θαυμάσια κατάσταση σήμερα.
Το αλουμίνιο δεν απορροφά υγρασία, δεν διογκώνεται, δεν συρρικνώνεται, δεν ρηγματώνεται, δεν υφίσταται γήρανση όπως συμβαίνει με τα οργανικά υλικά και δεν απαιτεί προστασία από τις υπεριώδες ακτινοβολίες. Επιπλέον, τα κράματα αλουμινίου (που περιέχουν μαγνήσιο, μαγγάνιο και πυρίτιο) συνδυάζουν την υψηλή μηχανική αντοχή με την αποτελεσματική αντοχή σε καιρικές ή ατμοσφαιρικές επιδράσεις, τόσο σε βιομηχανικό όσο και θαλάσσιο περιβάλλον. Σαν αποτέλεσμα, τα προϊόντα αλουμινίου στην κατασκευαστική βιομηχανία έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν απαιτούν συντήρηση πέραν ενός απλού καθαρισμού για αισθητικούς κυρίως λόγους.
Κάτω υπό δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, ιδιαίτερα σε βιομηχανικές περιοχές, η αντοχή του αλουμινίου στη διάβρωση είναι μια ιδιότητα ιδιαίτερα σημαντική. Αυτή η ιδιότητα εξασφαλίζει επίσης μεγάλη διάρκεια ζωής σε εφαρμογές όπου τα διάφορα στοιχεία δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου. Η φυσική αντοχή του αλουμινίου σε διάβρωση, επιτυγχάνεται με την γρήγορη δημιουργία στην επιφάνειά του ενός μόνιμου και σταθερού στρώματος φυσικού οξειδίου του αλουμινίου, επιτυγχάνοντας την αδρανοποίηση του υλικού. Ακόμη και αν ξυθεί, το οξείδιο ξαναδημιουργείται αμέσως. Τα λεπτά φύλλα αλουμινίου χρησιμοποιούνται επίσης για την προστασία άλλων οικοδομικών υλικών, όπως για παράδειγμα στα θερμομονωτικά πάνελς. Καθώς το αλουμίνιο δεν απορροφά υγρασία, η επικόλληση φόιλ αλουμινίου στα μονωτικά υλικά τα προστατεύει από την διείσδυση της υγρασίας. Τα λεπτά σε πάχος και ελαφριά σε βάρος φύλλα αλουμινίου ή πάνελς, χρησιμοποιούνται επίσης στις στέγες και στους τοίχους βιομηχανικών κτιρίων.
Ευελιξία
Η ευελιξία στο σχεδιασμό των συστημάτων για πόρτες και παράθυρα δίνει
τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε παραδοσιακές ή μοντέρνες κατασκευές.
Τα κουφώματα αλουμινίου διαθέτουν άριστη τελική εμφάνιση, που οφείλεται και στη δυνατότητα βαφής τους.
Μέσα από μια μεγάλη ποικιλία χρωματισμών και υφής των χρωμάτων μπορείτε
να επιλέξετε ανάμεσα σε ηλεκτροστατική βαφή, ανοδίωση για μεταλλική υφή
ακόμη και σε βαφές απομίμησης ξύλου.
Το αλουμίνιο, προσφέρει στους μηχανικούς και αρχιτέκτονες μεγάλη ευελιξία σχεδιασμού. Η διέλαση, για παράδειγμα, έχει την δυνατότητα της παραγωγής μιας μεγάλης ποικιλίας από προφίλ κατάλληλων για την παραγωγή τελικών προϊόντων. Τα πάνελς, μπορούν επίσης να παραχθούν σε επίπεδη ή καμπύλη μορφή και να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή δεξαμενών, σιλό, ή πύργων ψύξης. Η μορφοποίηση μπορεί να γίνει επίσης στο εργοτάξιο με την χρήση μεταφερόμενων μηχανημάτων. Το αλουμίνιο μπορεί να κοπεί, να τρυπηθεί να συγκολληθεί είτε στο κατασκευαστικό είτε στο εργοτάξιο.
Τα πολύπλοκα σχήματα που μπορούν να επιτευχθούν με την διέλαση, επιτρέπουν στους σχεδιαστές παραθύρων να ενσωματώσουν διάφορα εξαρτήματα, όπως, μεντεσέδες, εξαρτήματα, υλικά βελτίωσης της θερμομόνωσης, υαλοπίνακες κλπ. Αυτή η δυνατότητα σε συνδυασμό με την υψηλή αντοχή σε σχέση με το μικρό βάρος, έχει σαν αποτέλεσμα την κατασκευή συστημάτων παραθύρων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.
Το αλουμίνιο μπορεί να υποστεί επιφανειακές επεξεργασίες για την κάλυψη των ιδιαιτέρων διακοσμητικών απαιτήσεων των εφαρμογών. Οι πλέον διαδεδομένοι τρόποι επιφανειακής επεξεργασίας του αλουμινίου είναι η ανοδίωση και η βαφή. Οι επιφανειακές επεξεργασίες βελτιώνουν την φυσική αντοχή του υλικού στην διάβρωση και εξασφαλίζουν μια πολύ καλή συνάφεια με το μέταλλο βάσης. Υπάρχει μια ευρεία γκάμα αποχρώσεων που μπορούν να επιτευχθούν σε υψηλή, μέση ή χαμηλή στιλπνότητα.
Η ανοδίωση περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός χρωματιστού ή όχι, λεπτού επιστρώματος οξειδίου, μέσω μιας διαδικασίας ηλεκτρόλυσης. Οι ανοδιωμένες επιφάνειες του αλουμινίου είναι σκληρές και ανθεκτικές, και η αντοχή τους ξεπερνά την προσδοκώμενη διάρκεια ζωής του κτιρίου όπου χρησιμοποιούνται. Επίσης, προσφέρουν μεγάλη αντοχή στη διάβρωση και όταν οι επιφάνειες είναι λείες, καθαρίζονται εύκολα.
Λειτουργικότητα
Η κατασκευή των κουφωμάτων συνοδεύεται από τη χρησιμοποίηση
των κατάλληλων μηχανισμών που εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του
κουφώματος.
Η συντήρηση και η φροντίδα των κουφωμάτων είναι πολύ εύκολη, ο
καθαρισμός τους μπορεί να γίνεται περιοδικά (1-2 μήνες) μόνο με νερό.
Οικολογική συμπεριφορά
Το αλουμίνιο είναι υλικό φυσικής προέλευσης που υπάρχει άφθονο στη φύση.
Είναι οικολογικό υλικό και 100% ανακυκλώσιμο, με αποτέλεσμα να μην επιδρά αρνητικά στην υγεία και το περιβάλλον.